1/8

borio

Si tratta della ristrutturazione di una casa privata degli anni ’20-‘30 di ca. mq 220, disposti su tre piani e circondata da un piccolo giardino di ca. 250mq, situata all’interno delle mura della città di Ferrara (Emilia-Romagna- It).
La casa, acquistata da una coppia giovane con un figlio piccolo, presentava l’impianto distributivo classico di quegli anni: due piani fuori terra ed un piano interrato adibito a cantina e servizi con una zona ingresso sulla quale si aprivano due stanze e un bagno per ogni piano.
Il desiderio dei proprietari era quello di avere degli spazi più ampi e dare maggior respiro alla zona living.
L’intervento progettuale pertanto ha avuto come obiettivo primario l’aumento degli spazi del living con l’abbattimento di un muro portante, sostituito da una trave in ferro, che ha dovuto prevedere anche il rispetto delle normative della zona sismica. Si è creato così una zona living open-space a piano terra
La vecchia scala in graniglia,incassata tra i muri e quindi non recuperabile, è stata sostituita con una nuova scala dalla struttura in ferro e scalini in legno.
Per aumentare la luminosità e la sensazione di ampiezza, sono stati usati materiali chiari: legno di larice a pavimento e pareti in grassello di calce bianco lucido.

 

 

This project is a renovation of a 220 sm private house dating back 1920 located in the core of Ferrara (Emilia-Romagna, IT) city center, behind the mediaeval city walls. The building is arranged on 3 floors and it is surrounded by a small garden of 250 sm. This house, owned by a jung couple, presents the typical plan layout of the ‘20s: one basement with restroom and two floors above ground with an entrance area connecting two big rooms and one restroom each floor. The owner’s intention was to change the overall layout enlarging in particular the living area.Such an expansion took place demolishing a structural wall and subsequently replacing it with a steel beam, which had to be design to fit current anti-seismic lows. Trough this operation has been created a new open space living area at ground floor. The old built in stone stair was demolished and substituted with a new one, which presents a metal frame supporting wood steps. Light color materials such as larch wood and lime (for floors and walls) have been used in order to increase the house over all brightens.This project is a renovation of a 220 sm private house dating back 1920 located in the core of Ferrara (Emilia-Romagna, IT) city center, behind the mediaeval city walls. The building is arranged on 3 floors and it is surrounded by a small garden of 250 sm.
This house, owned by a jung couple, presents the typical plan layout of the ‘20s: one basement with restroom and two floors above ground with an entrance area connecting two big rooms and one restroom each floor.
The owner’s intention was to change the overall layout enlarging in particular the living area.Such an expansion took place demolishing a structural wall and subsequently replacing it with a steel beam, which had to be design to fit current anti-seismic lows. Trough this operation has been created a new open space living area at ground floor. The old built in stone stair was demolished and substituted with a new one, which presents a metal
frame supporting wood steps.
Light color materials such as larch wood and lime (for floors and walls) have been used in order to
increase the house over all brightness.